Молода картопля — культова сезонна страва, готується раз на рік, коли з’являється перша молода картопля, зазвичай в квітні. Основне – беріть однакову за розміром картоплю, щоб вона одночасно приготувалася. Вибирайте маленькі бульби, бо коли клубні розрізані, з них виходить крохмаль і це негативно позначається на смакових якостях продукту. Укроп та молодий часник обирайте за ароматом. Вершкове масло використовуйте найвищої жирності, ідеально – домашнє.
- Молода картопля — 1 кг
- Укроп — 50 г
- Молодий часник — 50 г
- Вершкове масло — 100 г
- Ретельно помийте молоду картоплю водою, обережно зніміть тонку шкірку губкою або руками;
- Відваріть молоду картоплю у підсоленій воді до готовності 20 хвилин;
- Помийте свіжий пучок кропу, наріжте його дрібно;
- Припустіть часник на вершковому маслі, перемішайте з картоплею;
- Додайте подрібнений укроп. Смачного!
КЛОПОТЕНКО: МОЛОДА КАРТОПЛЯ З КРОПОМ ТА ОЦТОМ
Є страви, які не хочеться удосконалювати, бо в простоті їх сила та неймовірний насичений смак. Це все про відварену молоду картоплю з кропом. Ми не стали вигадувати «велосипед», а просто дочекалися сезону молодої солодкої бульби, яку навіть не потрібно чистити – тільки трішки потерти руками та вимити. Такий гарнір можна подавати до будь-якої м’ясної чи рибної страви, а ще вживати разом з салатом із молодої капусти та огірків, поливати зверху сметаною чи додавати цибулеву засмажку.
- 500 г молодої картоплі
- 50 г вершкового масла 82,5%
- 5 гілочок кропу
- 1-2 ст. л. оцту
- сіль до смаку
Вимийте щіточкою 500 г картоплі чи добре потріть руками під водою. Складіть у каструлю, залийте водою, посоліть до смаку та варіть до готовності на середньому вогні приблизно 15 хвилин, але час буде залежати від розміру бульби.
Після приготування злийте воду з картоплі. Добре промийте 5 гілочок кропу, обсушіть паперовим рушником та дрібно наріжте. Перекладіть до картоплі. Додайте в каструлю 50 г вершкового масла 82,5%.
Влийте 1-2 ст. л. оцту. Нам подобається більш кислий смак, тому до свого смаку додаємо 2-3 ст. л. оцту. Але вибір, звичайно, за вами. Нехай готова картопля трохи постоїть, насититься ароматами і смаком ще 10 хвилин. Подавайте до столу теплою.
https://klopotenko.com/moloda-kartoplya-z-kropom/
ЛИБКИН: ОДЕССКИЕ ПРАВИЛА МОЛОДОЙ КАРТОШКИ
На Привозе появилась молодая картошка. Но по сто гривен. Но молодая. Вчера была старая, но по двадцать, а сегодня молодая, но по сто. В общем, я решил рассказать, как молодую картошку готовят в Одессе, а точнее – на моей кухне.
Молодой картофель тщательно вымыть и очистить при помощи щетки или жесткой кухонной губки. Очищенный картофель вымыть и залить холодной водой. Желательно чистить картофель перед варкой.
Залив картошку водой, поставить кастрюлю на огонь. В воду добавить несколько веточек укропа. Не солить.
Варить картофель до готовности 25 минут и полностью слить воду. Веточки укропа убрать.
Большой пучок раннего укропа вымыть, высушить полотенцем и мелко нарубить. Ранний чеснок очистить от верхних оболочек и вымыть. Мелко нарезать молодой чеснок вместе с зелеными листьями.
На сковороде разогреть 30 граммов растительного масла и затем добавить 70 граммов сливочного масла. Когда сливочное масло слегка нагреется, переложить на сковороду отварной картофель и минут 5 прогреть на среднем огне. Затем посолить и добавить белую часть чеснока и слегка поджарить, встряхивая сковороду несколько минут.
За минуту до приготовления высыпать в картофель зеленую часть чеснока и укроп и тщательно вымешать. Добавить еще кусочек сливочного масла и быстро подавать к столу.
Моя бабушка, у которой я учился готовить, добавляла еще и ложку жирной сметаны уже прямо в тарелку. Мои дети предпочитают молодую картошку без сметаны, так что я подаю сметану отдельно.
• Прогревая картофель с чесноком, важно найти тот самый момент, когда чеснок еще не потеряет свою текстуру и сохранит аромат, но это вопрос опыта и навыка.
• Важно не хранить очищенный картофель в воде. Будет невкусно.
• Солить молодой картофель нужно уже после варки.
• Сливочного масла в картофеле много не бывает.
• На килограмм картофеля необходимо 50 граммов укропа, 50 граммов раннего чеснока и 100 граммов домашнего сливочного масла.
https://www.facebook.com/Restorator.Savva.Libkin/posts/10223452895567441
'Молода картопля' have no comments
Be the first to comment this post!