Скілько людей — стілько борщей! У мене тож є «свій борщ», частково він родинно-місцевий, частково вдосконалений мною особисто. Набір продуктів — то суміш Миколаївських та Київських традицій. Метод збереження густо-червоного кольору додавання підкисленого буряку в останній момент — з рестораторських івентів. Моя фішка — використання терки для моркви по-корейськи, яка дає акуратні довгі квадратні локшинки буряка та моркви, що мені дуже подобається за структурою. Подачу вдосконалено на food-photo практиках. Дoдаємо практику готування в сурових умовах туристично-музичних кемпингів та військових бліндажів і ось маємо те, що маємо: непереборний, унікальний червоний борщ.
- Зваріть наваристий бульйон. Найкраще – кістковий, з яловичиною, корінням і невеличкими цибулинами в лушпинні. Бульйон процідити й посолити, кістки, коріння і цибулю викинути, м’ясо нарізати порційно і повернути в бульйон.
- Оберіть молоду й свіжу капусту, дрібно нашинкуйте лише тонку частину листків, якомога тонше. Посипте дрібкою солі, дрібкою цукру, добре перемішайте й трохи відтисніть. Опустіть у киплячий бульйон.
- Гарну цілу (щоб не розсипалася) картоплю наріжте невеликими кубиками 1,5-2 см і додайте в киплячий бульйон разом з капустою.
- Цибулю наріжте пелюстками товщиною 0,7-1,2 см, обсмажте до прозорості на соняшниковій олії на сковороді з високими бортами.
- До обсмаженої цибулі додайте ще трохи олії і моркву, натерту на тертці для корейської моркви. Перемішуючи, пасеруйте до золотистого кольору. Додайте в киплячий бульйон разом з капустою і картоплею.
- На сковороду додайте ще трохи олії і викладіть яскраво-червоний, соковитий буряк. Буряк натріть на тертці для корейської моркви. Додайте оцет і/або лимонний сік. Доведіть до температури смаження, додайте томат, перемішайте й одразу ж вкиньте у борщ. Не перетримуйте! Кислота зберігає червоний колір буряка. Томатну пасту можна замінити свіжими помідорами, натертими на терку, або томатним соком. Не перегрівайте, інакше томат потемніє, порудніє, і борщ змінить колір на буро-коричневий.
- Лише 3-5 хвилин, і останній етап: додаємо зелень, перець чилі, товчений часник або будь-які інші спеції за смаком.
- Настоюйте борщ добу. Подавайте гарячим, із ложкою холодної сметани, чорним житнім хлібом та підмороженим салом.
Індекс борщу
Найпоширеніші інгредієнти борщу складають так званий “борщовий набір”, який є частиною споживчого кошика українців. Для відстеження інфляції в Україні використовують вартість борщового набору, який також називають індексом борщу. Овочі «борщового набору» користуються найбільшою популярністю в Україні. Інших овочів українці купують значно менше.
Борщ як частина українського культурного коду
1 липня 2022 року ЮНЕСКО вніс український борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони. Українська національна страва опинилась у компанії узбецького і таджицького плову (внесені у 2016 році), вірменського лаваша (2016), азербайджанської долми (2017), неаполітанської піци (2017) тощо. Наявність у цьому списку доводить, що та чи інша страва є своєрідним етнокультурним феноменом, символом національної культури, вартим дослідження і захисту. Таким відтепер офіційно є й український борщ. Докладніше на сайті Ukrainer.
Рецепти борщу від пана Клопотенко
Ініціював офіційне визнання борщу українською національною стравою Євген Клопотенко — ресторатор, фуд-блогер і популяризатор української кухні. На його думку, борщ різниться саме за родинами, а не регіонами:
— От зберіть в одній кімнаті три родини з одного регіону і запитайте, як правильно готувати борщ. То ж буде просто епічна і дуже пристрасна сварка, бо вони всі, чорт забирай, готують борщ по-своєму. Тому я б і використовував такі поняття, як «родинний борщ». Тобто є загальна українська культура приготування борщу. Але характер борщу різниться в залежності від родин, у яких був створений їхній унікальний борщ: унікальні продукти, своя техніка нарізки і черга закидання тощо.
'Борщ' 2 комментария
24.08.2024 @ 01:02 Белка Моталка
В словаре В. И. Даля — “род щей, похлёбка из квашеной свёклы, на говядине и свинине, или со свиным салом”. Ну шо тут скажеш? Тупа кацапня навіть нормально рецепта спиздити не може. Якщо москаль каже щось про “русскій борщ” — дайте йому в морду.
24.08.2024 @ 01:26 dorohoff
— Кирилл! — кричу. — В «Боржч» сегодня придешь?
— Не в «Боржч», а в «Борщ», сколько раз тебе говорить…
— Брось! Написано «Боржч». Ты к нам со своими порядками не суйся.
© А. и Б. Стругацкие, «Пикник на обочине»